top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverVeerle Vanquaethem

Opmerkingen en vervelende situaties

Als je ongewenst kinderloos bent krijg je geregeld te maken met kwetsende opmerkingen of moeilijke situaties in je contacten met mensen die wel het geluk hebben om kinderen te hebben. In de meeste gevallen komen die situaties er uit onwetendheid of onbehouwenheid. Mensen kunnen zich niet inbeelden hoe jij je voelt en hoe moeilijk het is om met die onzekerheid te leven en al zeker niet hoe hard het is om met definitieve kinderloosheid te moeten leren leven.

Jullie kunnen zelf een heel grote bijdrage leveren aan het ontmijnen of vermijden van dergelijke moeilijke situaties en aan het gezond houden van jullie relaties met mensen die kindjes hebben. Dat doe je onder andere zo:

1) Zeg aan je vrienden of familieleden hoe je je voelt in verschillende situaties. Laat hen weten dat je het niet ziet zitten om op bezoek te komen als ze net bevallen zijn, dat je wel of niet wil uitgenodigd worden voor de babyborrel, verjaardags- of communiefeestje,…?


2) Voel je niet verplicht om altijd hetzelfde gevoel te hebben. Je mag best vandaag naar een kinderfeestje gaan en je amuseren en het volgende maand helemaal niet zien zitten. Leg gewoon uit aan wie je uitnodigt dat het soms echt goed gaat om kinderen in je omgeving te hebben en soms helemaal niet. Het is gewoon toch ook zo!


3) Zeg gerust regelmatig aan mensen hoe je je voelt, hoe moeilijk je het hebt en wat je allemaal doormaakt maar vermijd hier steeds over door te gaan en te “over-dramatiseren”. Je wil niet dat mensen je gaan mijden.


4) Heb je toch een heel moeilijk moment gehad en heb je heel fel gereageerd, werd je kwaad of barstte je in tranen uit toen iemand iets zei of vroeg over kinderen of over jouw situatie, geen probleem!!! Vind je rust terug en leg uit hoe dat komt. Excuseer je voor je reactie. Misschien kan je ook uitleggen hoe dit in de toekomst kan vermeden worden.


5) Zeg je vrienden en familieleden of je wel of niet betrokken wil zijn bij het leven van hun kinderen. Zie je het zitten om te babysitten en te helpen kinderfeestjes te organiseren, vraag dan om je erbij te betrekken. Wees gerust, je zal nog een drukke agenda krijgen want de meeste mensen kunnen best wel wat hulp gebruiken als ze de 15 “favoriete klasgenootjes” van zoon- of dochterlief uitnodigen voor een kidsparty.


6) Krijg je een meter – of peterverzoek, voel je dan niet slecht als je bedenktijd vraagt en eventueel zelfs afwijst. Leg uit dat dit gevoelig bij je ligt. Maakt dit je integendeel instant gelukkig, laat je dan maar volledig gaan!!


7) Praten je vrienden of familieleden alleen nog over hun kinderen en is het onmogelijk om nog met hen af te spreken zonder dat de kinderen erbij zijn of als excuus dienen waarom de afspraak niet kan doorgaan, maak dat dan op een diplomatische manier duidelijk of zeg op een rustige manier dat het je moeilijk valt om alleen nog activiteiten te doen waarbij de kinderen betrokken zijn. Échte vrienden zullen dit echt wel begrijpen en zullen zeker ook eens tijd willen maken voor een “kids-less” avondje.


8) Zie ook de negatieve kanten en de problemen die jouw familieleden en vrienden hebben met hun kinderen. Neen, natuurlijk neemt dat jouw kinderwens en jouw verdriet omwille van je fertiliteitsproblemen niet weg! Toch kan het helpen om gewoon ook even heel hard te genieten van het feit dat jij lekker je zin kan doen of kan uitslapen na een avondje stappen.
Comments


bottom of page