top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverVeerle Vanquaethem

Rouw en afscheid


We hebben de voorbije maanden al enkele keren de Cirkel van Heruitvinding besproken en ik heb jullie enkele tips gegeven om aan zelfzorg te doen en steun te vinden en te krijgen. Het belangrijkste deel van die cirkel, hét deel dat absoluut noodzakelijk is om je leven bij ongewenste kinderloosheid op de rails te houden of er terug op te krijgen is “afscheid nemen en rouwen”.


Coachees, die nooit zwanger zijn geweest, antwoorden me wel eens op de vraag hoe ze hun rouwperiode(s) hebben doorgemaakt: “Rouwperiodes? Er is niemand gestorven!” of “Wij hebben geen kindje verloren hoor, we zijn gewoon nooit zwanger geraakt.” Ze gaan er dikwijls van uit dat ik hun verhaal verkeerd heb begrepen. Het klopt natuurlijk dat ze geen kindje verloren maar daar zit nu net het probleem. Mensen die geen kinderen kunnen krijgen en beslissen geen medische stappen te ondernemen en niet voor adoptie te gaan, maar ook zij die die stappen wel allemaal zetten maar jammer genoeg zonder resultaat, lijden een heel groot verlies: “hun kinderwens zelf en hun gedroomde leven met kinderen waar ze zo lang en zo erg hebben naar verlangd”. Het verlies is onzichtbaar voor de wereld maar is net daarom zeer hard om dragen en moeilijk te verwerken.


Over verlies of afscheid of rouwen praten met anderen is moeilijk omdat ook zij heel dikwijls niet begrijpen waarom die woorden worden gebruikt. Schrik dat mensen zullen vinden dat ze overdrijven of zich aanstellen doet heel veel ongewenst kinderloze koppels zwijgen. Ze proberen hun leven verder te zetten zonder dat ze hun verdriet verwerken, afscheid nemen of rouwen.


De beslissing om geen behandelingen (meer) te ondergaan en geen adoptie te starten is een zeer moeilijke en harde beslissing om te nemen. Op dat moment “begraaft” iemand zijn of haar kinderwens en dus moet er een rouwperiode volgen maar… na een lange periode van onzekerheid, zeer lastige behandelingen, mislukkingen en verdriet brengt die beslissing soms zo’n opluchting dat het verdriet tijdelijk wat verzacht wordt en het rouwen niet gebeurt.


Meestal duurt die opluchting helemaal niet lang en overvalt daarna terug een immens verdriet, twijfel over de toekomst, zelfs twijfel over de zin van het leven.


Velen proberen bij zo’n groot verdriet zo snel mogelijk “het gat” te vullen, veel te ondernemen en te plannen om het slechte gevoel te vergeten. Ze nemen geen afscheid en rouwen niet. Ze gaan gewoon door met het leven. Het gevaar hierbij is dat ze hoewel ze niks meer ondernemen om zwanger te worden ze toch stiekem blijven hopen dat het op een mooie dag nog gaat gebeuren en dus regelmatig nog zwaar teleurgesteld worden. De kinderwens waarvan ze denken afscheid te hebben genomen blijft aanwezig en het verdriet steekt geregeld heel hevig de kop op.


Als het verlies niet echt verwerkt is kan in een grootwarenhuis per ongeluk door de rekken met pampers lopen al voldoende zijn om een ongelofelijke opflakkering van verdriet en onmacht te ervaren.

Echt afscheid nemen van de kinderwens kan enkel door een rouwproces, heel veel tijd en een aanpassing van het leven: ik noem deze aanpassing je “heruitvinding of herleving". Het kan niet door zomaar verder te leven en te wachten tot de kinderwens en de pijn die ermee verbonden is vanzelf verdwijnen.

Het verwerkingsproces heb ik samengevat in die “Cirkel van Heruitvinding of Herleving”.


ALLE stappen uit die cirkel doormaken is de enige zekere weg naar een gelukkig leven. Die stappen zijn niet altijd gemakkelijk maar ze zijn ongelofelijk verrijkend voor je leven.

Of die stappen en bijhorende coaching-sessies dan niet superhard en onaangenaam zijn, veel verdriet losmaken en alleen maar oude wonden terug openen…. zijn vragen die ik wel eens krijg.

Neen helemaal niet! Natuurlijk komt er verdriet naar boven maar dat is nodig om het te kunnen verwerken en dat doen we natuurlijk ook samen!


Ja, je komt jezelf tegen tijdens de sessies en er wordt wel eens gehuild maar ook dat is onvermijdbaar als je verlies wil verwerken en dingen in je leven probeert te veranderen.

Alle stappen zijn vooral louterend, verzachtend en opbouwend!


Je ventileert alle verdriet en frustraties van soms vele jaren, je verwerkt het verlies van je kinderwens ECHT en je leert omgaan met de kleine momentjes van gemis, confrontatie en verdriet die er je hele leven af en toe zullen zijn want… helemaal gaat het gemis natuurlijk nooit weg!


Je komt als herboren uit de “Cirkel van Herleving”, een coachingtraject bij de GKW.


Tijdens dat traject, dat geen vast aantal sessies heeft, alles hangt af van jouw behoeften, gaan we samen afscheid nemen en rouwen. We geven betekenis aan wat je overkomt en aan jouw levenspad en we gaan ook op zoek naar nieuwe uitdagingen. We vinden jouw dromen en leren je om naar die dromen toe te leven!

Comentarios


bottom of page