Zoeken
  • Veerle Vanquaethem

Kinderloos door feestmaand december

December, de maand van feesten en vakanties, van Sinterklaas en de Kerstman is begonnen. Een maand van plezier, sfeer en lekker eten maar, voor wensouders en definitief kinderloze medeburgers ook de maand van gemis en pijn. Een maand die gemaakt lijkt om hen tegelijk vreugde te bezorgen en verder te duwen in hun verdriet en strijd om dat gezinnetje waar ze al heel lang naar verlangen.

December is voor hen vaak de maand waarin ze gebombardeerd worden met familie- en kindergeluk en op de koop toe nog de nodige vragen over hun kinderverlangen en “wanneer ze er nu gaan aan beginnen”.

Er zijn het hele jaar gelegenheden waarop dat soort confrontaties onvermijdelijk is maar in december is de concentratie wel erg hoog en dat kan van die maand een lange marteling maken.

Om hieraan te ontsnappen kan je vertrekken naar een vakantieoord waar al die feesten helemaal niet populair zijn of zelfs niet bestaan maar zo’n oord vinden is geen gemakkelijke opdracht en ook praktisch is die verdwijntruc voor de meeste mensen geen optie.

Daarom hieronder 5 tips om de feestdagen op een fijne manier door te komen.

· Ga “de strijd” niet alleen aan. Omring je met mensen (minstens 1 “compagnon de route”) die je situatie kennen en er dus ook rekening mee houden. Die geweldige zus, die super broer, je lieve nicht of je jarenlange vriend of vriendin zullen je “life- savers” zijn tijdens gesprekken die enkel over kinderen gaan of als iemand aan de “vervelende-vragen-ronde” over jouw toekomstig gezin begint. Zij kunnen het gesprek sturen of je met een kwinkslag vrijpleiten van het antwoorden op die vervelende vragen.

· Maak in je hoofd een lijstje met voldoende en fijne gespreksonderwerpen waarnaar je het gesprek kan leiden mocht het toch te dicht komen of te lang blijven hangen bij kinderen of zwangerschappen.

· Als het dan toch even ontspoort en er wordt lange tijd alleen nog over kinderen gepraat of je wordt onderworpen aan de “vervelende-vragen-reeks”, maak dan duidelijk dat je dit helemaal niet fijn vindt. Als het kan doe je dat natuurlijk best met een kwinkslag. Een beetje humor bevordert zelfs de sfeer. Als er volhouders tussen zitten waarbij de zachte aanpak onvoldoende blijkt, mag het best iets directer maar probeer toch de goeie sfeer te behouden. Als men naar je kinderwens vraagt kan “Ja ik lig nog altijd om de 2 dagen met mijn benen open voor een verpleegster!” dan wel een efficiënt antwoord lijken om mensen de mond te snoeren, de sfeer zal er helaas ook onder leiden. Aan jou om te beslissen hoe ver je kan gaan in het gezelschap waarin je je bevindt maar onthoud één ding: ondergaan en blijven zwijgen is geen optie. Jij hebt ook recht op een gezellige avond!

· Je kan nooit uitsluiten dat het even teveel wordt. Kinderen aanwezig, toch enkele hardnekkige “wij kunnen over niks anders meer praten dan over onze kinderen” of gewoon te weinig zin om te feesten dit jaar, tussen de behandelingen door. Redenen te over om ervoor te zorgen dat je “een verdwijntruc” op zak hebt. Een goed voorbereid excuus dat je ook met je partner hebt doorgesproken, als je met twee naar het feest gaat. Als je dan plots last krijgt van migraine, terwijl niemand wist dat je migraine had, kan je partner er nog even bij zeggen dat je er toch al enkele maanden last van hebt. Ben je alleen, laat je dan naar huis brengen en vergeet niet te zeggen dat je het jammer vind want dat de maaltijd er heerlijk uitziet. Misschien krijg je dan wel een schoteltje mee dat je lekker in je ééntje kan opeten in je luie zetel.

· Zorg nog tijdens die feestdagen of kort erna voor activiteiten waar je je 100% kan in uitleven en vooral met mensen die jou begrijpen, omdat ze je al jaren kennen, omdat ze zelf wensouders of definitief kinderloos zijn of simpelweg omdat het mensen zijn die jou een goed gevoel geven omdat ze niet steeds over “hun fantastische kinderen” doorbomen. Een leuk feestje, een dagje of een weekendje uit, momenten van even puur genieten en zo weinig mogelijk denken aan behandelingen en kinderen, al was het door vast te stellen dat het leven ook zonder kinderen uitzonderlijk fijn kan zijn. Geniet!

De feesten: een moeilijk periode? Met deze tips zou het een beetje makkelijker moeten worden om erdoor te komen.

Krijg je toch nog vervelende vragen over je kinderwens, vraag de gesprekspartner dan of hij of zij al een kalkoen gevangen heeft voor de kerstdagen of zeg hem of haar “minder nieuwsgierig zijn” op te nemen op het lijstje met goede voornemens voor het komend jaar.

Prettige feesten!!