top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverVeerle Vanquaethem

Kinderloos door feestmaand december

December, de maand van feesten en vakanties, van Sinterklaas en de Kerstman is begonnen. Een maand van plezier, sfeer en lekker eten maar, voor wensouders en definitief kinderloze medeburgers ook soms wel de maand van gemis en pijn. Een maand die gemaakt lijkt om hen tegelijk vreugde te bezorgen en te confronteren met hun verdriet en de strijd om dat gezinnetje waar ze al heel lang naar verlangen maar er (nog) niet is gekomen.

December is voor hen vaak de maand waarin ze gebombardeerd worden met familie- en kindergeluk en op de koop toe nog de nodige vragen krijgen over hun kinderverlangen en “wanneer ze er nu eindelijk gaan aan beginnen?”

Er zijn het hele jaar momenten waarop dat soort confrontaties onvermijdelijk zijn maar in december is de concentratie erg hoog en dat kan van die maand een hele moeilijke maken.

Om hieraan te ontsnappen kan je vertrekken naar een vakantieoord waar je al die feesten aan je voorbij kan laten gaan of waar die zelfs niet gevierd worden maar praktisch is die verdwijntruc voor de meeste mensen geen optie.

Daarom hieronder 5 tips om de feestdagen op een fijne manier door te komen.

· Ga “de strijd” niet alleen aan. Omring je met mensen (minstens 1 “compagnon de route”) die je situatie kennen en er dus ook rekening mee houden. Die geweldige zus, die super broer, je lieve nicht of je jarenlange vriend of vriendin zullen je “life- savers” zijn tijdens gesprekken die enkel over kinderen gaan of als iemand aan de “vervelende-vragen-ronde” over jouw "toekomstig gezin" begint.


Zij kunnen het gesprek sturen of je met een kwinkslag vrijpleiten van het antwoorden op die vervelende vragen.

· Maak in je hoofd een lijstje met voldoende en fijne gespreksonderwerpen waarnaar je het gesprek kan leiden mocht het toch te dicht komen of te lang blijven hangen bij kinderen of zwangerschappen.

· · Als het dan toch even ontspoort en er wordt lange tijd alleen over kinderen gepraat of je wordt onderworpen aan de “vervelende-vragen-reeks”, maak dan duidelijk dat je dit helemaal niet fijn vindt. Als het kan doe je dat natuurlijk best met een kwinkslag. Een beetje humor bevordert zelfs de sfeer. Als er volhouders tussen zitten waarbij de zachte aanpak onvoldoende blijkt, mag het best iets directer maar probeer toch de goeie sfeer te behouden.


Als men naar je kinderwens vraagt kan “Ja, we zijn er aan begonnen en ik loop voor de lol ziekenhuizen en gynaecologen af. Ik vind het namelijk leuk om "op die tafels" te liggen!” dan wel een efficiënt antwoord lijken om mensen de mond te snoeren, de sfeer zal er helaas ook onder leiden.


Aan jou om te beslissen hoe ver je kan gaan in het gezelschap waarin je je bevindt maar onthoud één ding: de vervelende vragen en gesprekken blijven ondergaan en blijven zwijgen is geen optie. Jij hebt ook recht op een gezellige avond!

· Je kan nooit uitsluiten dat het even teveel wordt. Er zijn kinderen aanwezig en af en toe heb je toch enkele hardnekkige “wij kunnen over niks anders meer praten dan over onze kinderen”-mensen in het gezelschap. Misschien heb je ook gewoon te weinig zin om te feesten dit jaar, tussen de behandelingen door, na een mislukte poging of nadat je je kinderwens hebt opgegeven. Dit zijn redenen te over om ervoor te zorgen dat je, in geval van nood, toch “een verdwijntruc” op zak hebt. Een goed voorbereid excuus voor jezelf of dat je ook met je partner of "compagnon de toute" hebt doorgesproken kan handig zijn. Als je dan plots last krijgt van migraine, terwijl niemand wist dat je migraine had, kan iemand er nog even bij zeggen dat je er toch al een tijdje last van hebt. Ben je alleen, laat je dan naar huis brengen en vergeet niet te zeggen dat je het jammer vindt want dat de maaltijd er heerlijk uitziet. Misschien krijg je dan wel een schoteltje mee dat je lekker in je ééntje kan opeten in je luie zetel ;-).

· · Zorg nog tijdens die feestdagen of kort erna voor activiteiten, waar je kan naar uitkijken en waar je je 100% kan in uitleven met mensen die jou begrijpen, omdat ze je al jaren kennen, omdat ze zelf wensouders of definitief kinderloos zijn of simpelweg omdat het mensen zijn die jou een goed gevoel geven omdat ze niet steeds over “hun fantastische kinderen” doorbomen.


Een leuk feestje, een dagje of een weekendje uit, momenten van even puur genieten en zo weinig mogelijk denken aan behandelingen en kinderen, al was het door vast te stellen dat het leven ook zonder kinderen eigenlijk ook wel uitzonderlijk fijn kan zijn. Geniet!

De feesten: een moeilijk periode? Ja, soms wel! Met deze tips zou het een beetje makkelijker moeten worden om erdoor te komen. Vind je sommige van de tips nogal vreemd, misschien een beetje asociaal? Ontsnappen, excuses bedenken,.... denk dan maar dat ieder het recht heeft op zelfzorg en dat ontsnappen aan een slecht gevoel daarbij hoort. Als je antwoorden en opmerkingen op een rustige, misschien zelfs ludieke manier geeft en je verdwijntrucs zonder drama toepast, geef je niemand een slecht gevoel. Alles voor jezelf houden en blijven hangen in situaties waarin je je niet goed voelt kan veel slechter uitdraaien, want dat houdt niemand vol!!


Krijg je toch nog vervelende vragen over je kinderwens, vraag de gesprekspartner dan lachend of hij of zij al een kalkoen gevangen heeft voor de kerstdagen of zeg hem of haar met de nodige humor om “minder nieuwsgierig zijn” op te nemen op het lijstje met goede voornemens voor het komend jaar.


En...vergeet niet: zet je schoen en doe een wens. Je weet maar nooit!


Geef cadeautjes, dat maakt gelukkig maar geef jezelf vooral ook een cadeautje, zowel op 6 als op 25 december. You deserve it!!


Prettige feesten!!


Comentarios


bottom of page