Het antwoord is: “Geen van beide”!
Geen enkele wetenschapper of onderzoeksinstituut heeft op dit moment doorgedreven studieresultaten op tafel gelegd die zouden bewijzen dat fertiliteitsbehandelingen de kans op ziektes, zoals kanker, verhogen.
Toch kunnen we niet naast de grote hoeveelheden hormonen kijken die vrouwen te verwerken krijgen tijdens zo’n behandelingen. Veel wetenschappelijke instellingen, zoals “The National Institute of Environmental Health Sciences” in de Verenigde Staten plaatsen bvb. oestrogenen, op de lijst van carcinogene of kankerverwekkende producten. Gelukkig zeggen wetenschappers, op basis van de huidige onderzoeken en kennis, dat het risico zeer beperkt is.
Studies in Verenigde Staten en Europa tonen bijvoorbeeld aan dat er geen verhoging is van het aantal borstkankers bij vrouwen die met hormonen behandeld worden.
Hetzelfde geldt voor eierstokkankers. Hier werd gevonden dat onvruchtbare vrouwen een licht verhoogd risico hebben in vergelijking met vruchtbare vrouwen, maar een verband met vruchtbaarheidsbehandelingen en eventuele hormonen of medicatie die daarvoor worden ingenomen, kan niet worden aangetoond.
IVF en andere behandelingen worden ondertussen meer dan 40 jaar toegepast. Mocht er sprake zijn van een significante verhoging van het aantal kankers of andere belangrijke gezondheidsrisico’s zou het fenomeen zeker al aan de oppervlakte gekomen zijn.
Betekent dat dat er helemaal geen gezondheidsrisico’s zijn?
Neen, helaas niet!
Elke medische procedure, en fertiliteitsbehandelingen zijn niet zomaar korte, eenvoudige medische behandelingen, heeft neveneffecten en dus gevaar voor complicaties.
De volgende zaken zorgen toch voor enkele grondige ongemakken!
We beginnen met de gevolgen van het innemen van de hormonen en medicatie.
Ze veroorzaken dan misschien geen verhoogd kankerrisico, gelukkig maar zou ik zeggen, maar de hierna opgesomde gevolgen komen wel zeer geregeld voor.
Hoofdpijn, opvliegers en zweten, diarree, onstilbare honger en vreetbuien zijn enkele van de veelvoorkomende neveneffecten. Gelukkig blijven de meeste gebruikers gespaard van het meest verregaande gevolg, nl. het ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS). Dit is een overdreven reactie op de medicatie die de productie van eicellen moet stimuleren. Hoewel dit fenomeen eerder zeldzaam is en in de meeste gevallen zeer onschuldig moeten sommige patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen en in een enkel geval leidt het zelfs tot levensbedreigende situaties.
Gelukkig loopt het zeer zelden zo’n vaart.
Toch zijn er nog enkele andere vervelende bijkomstigheden aan het ondergaan van fertiliteitsbehandelingen.
Nog een hele belangrijke is de verhoogde kans op een meerlingenzwangerschap. Heel dikwijls wordt dit niet als een nadeel of gevaar bekeken en zoals de medische wetenschap er nu voor staat is het dat ook steeds minder maar het risico op complicaties is toch nog steeds een stuk groter dan bij een gewone éénling-zwangerschap. Om het maar niet te hebben over de zorg voor twee of meer kindjes tegelijk de eerste weken en maanden na de geboorte.
Naast deze 2 grote risico’s is er nog een hele waslijst aan ongemakken die kunnen ontstaan door de medicatie maar ook door de stress en de vermoeidheid die onlosmakelijk verbonden zijn met fertiliteitsbehandelingen. Hieronder de meest voorkomende.
opvliegers
buikkrampen
hoofdpijn
spierpijn
vermoeidheid
gewichtstoename
misselijkheid & duizeligheid
pijnlijke borsten
onverwachte en/of ergere maanstonden
tussentijdse bloedingen
vaginale pijn en droogheid
troebel zicht
Slaapstoornissen of net heel veel slapen
hongergevoel
“Help!!!” zal je nu wel denken. “Moet ik hier allemaal door??”.
Geen paniek!
Niet iedereen heeft last van al die bijwerkingen en nevenverschijnselen en sommigen hebben zelfs weinig of geen last.
Door je goed voor te bereiden en op sommige punten (voeding, roken, slaaphygiëne, regelmatig leven,…) je levensstijl aan te passen vóór je met fertiliteitsbehandelingen start kan je niet alleen deze ongemakken wat beperken maar kan je je slaagkansen verhogen.
Comments