Corona, het vreselijke virus waarvan we het bestaan een jaar geleden nog naar filmscenario’s zouden verbannen hebben. Zoiets hadden we toen in “real life” niet voor mogelijk gehouden. Toch zet het vandaag grote delen van ons leven en vooral onze levensstijl “on hold”.
Zelfs verschillende medische behandelingen werden recent al voor de tweede keer opgeschort waardoor heel wat mensen moeten wachten op een behandeling die hun leven moet redden of minstens hun leven moet veranderen.
Dat is ook zo voor jullie die met fertiliteitsbehandelingen bezig zijn en die opnieuw voor de gesloten deur van het centrum staan.
En wat kunnen jullie doen? Niks, helemaal niks!
Het enige waar jullie iets kunnen aan veranderen is jullie teleurstelling en frustratie en de stress die gepaard gaat met deze situatie.
Hieronder enkele tips om deze extra lange wachtperiode door te komen. Er staan misschien wat “clichés” tussen maar als je ze ter harte neemt zal deze periode op slag een stuk makkelijker worden.
Voor een klein deel van jullie voor wie het echt de behandeling van de laatste kans was omwille van leeftijd, ziekte,… begrijp ik dat dit artikel geen troostende boodschap zal zijn en dat er voor jullie nu echt wel een “rouwperiode” is aangebroken. Zorg goed voor jullie zelf en voor elkaar en zoek hulp als dat nodig is.
Voor iedereen die wacht op een heropening van de centra om zo snel mogelijk opnieuw te starten:
Probeer te relativeren. Het leed van anderen helpt jou niet verder, dat is waar! Maar… je bent niet doodziek, wacht niet op een levensreddende behandeling en het is uitstel, geen afstel! Natuurlijk tikt de klok en daar mag je best gefrustreerd over zijn maar we spreken over maanden, geen jaren.
Ga niet voortdurend het coronanieuws en de evolutie in de coronacijfers bekijken. Als je toch even de situatie wil checken, lees dan betrouwbare en actuele informatie op een goede nieuwssite. De enorme porties “fake news” die er circuleren zouden je wel eens dieper in de put kunnen duwen.
Beperk daarom een beetje je bezoeken op sociale media en zeker op niet zo’n serieuze nieuwsbronnen. Ga ook niet te laat ’s avonds nog op nieuwssites kijken. Slecht nieuws zou je uit je slaap kunnen houden en het licht van elektronica is sowieso niet bevorderlijk om snel en goed in te slapen. Een goede nachtrust is zo belangrijk voor iedereen en zeker voor mensen die graag zwanger zouden geraken (“Ja, ook voor de man 😉).
Zorg dat je goed weet wat jou kan ontspannen en dat je voldoende middelen en methodes kent waarmee jij volledige ontspanning kan bereiken. Is dat een goed boek, zijn dat ademhalingsoefeningen, helpt een warm bad of douche jou, misschien zijn mindfulness en/of yoga jouw wondermiddelen of gewoon een kop thee terwijl je met je beste vriend(in) belt? Wacht niet lang om deze middelen boven te halen. Als stress, frustratie of de teleurstelling nog maar dreigen de kop op te steken moet jij met één of enkele van jouw “wapens klaar staan”.
Zorg dat je een positief bericht hebt voor jezelf, dat je kan herhalen als je toch even dreigt in wanhoop te verglijden. Dat kan bvb. zijn "Aan deze situatie kan ik niks veranderen maar ik zal die tijd gebruiken om de omstandigheden (nog) te verbeteren en mijn kansen op slagen te maximaliseren. Wat voor mij bedoeld is zal mijn richting uitkomen en het moeder(vader)schap is echt wel voor mij bedoeld. Ik zal er alles aan doen en het zal lukken, wanneer dat dan ook is!!!”
Zorg dat je een aantal “AAA-contacten” hebt waar je regelmatig mee kan bellen of liever nog videochatten. Laat de Whatsapps, Messengers, Zooms en andere communicatie-apps van deze wereld mee voor jouw geluk zorgen! De sociale media zorgen soms voor ellende maar ze brengen in deze tijd ook heel veel soelaas. Use them!! Wat die “AAA”-contacten zijn kan je lezen in mijn “Praktische Gids bij Fertiliteitsbehandelingen”, die makkelijk te downloaden is via de website. Zet misschien ook een coach MET ervaring in je AAA-contacten 😉!!
Als je medische vragen hebt, blijf er niet mee zitten, aarzel niet om je arts of het fertiliteitscentrum toch te contacteren.
Het cliché der clichés: doe aan zelfzorg (nog meer als je er alleen voor staat) en zorg ook goed voor je partner. Jullie moeten hier nu (samen) door en daarna terug (samen) door het behandelingscircuit. Jullie moeten dus in topvorm blijven. Een zo gezond mogelijke geest in een zo gezond mogelijk lichaam zou voor iedereen het doel moeten zijn maar vooral voor jullie als basis voor een geslaagde fertiliteitsbehandeling! Go fot it!
En nog ééntje voor deze tijd: respecteer alle maatregelen en vermijd met alle mogelijk middelen het coronavirus!!
Dit is en blijft natuurlijk een moeilijke tijd met heel veel verandering in ons leven en uitdagingen waar we nooit eerder voor stonden. We moeten heel erg flexibel zijn en ons voortdurend aanpassen aan dit “nieuwe tijdperk”. Op sommige momenten veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heb jij meer nodig dan bovenstaande “tips and tricks” aarzel niet en ga naar de contactpagina of bel voor een gratis kennismakingsgesprek.
Comments